• Maikel van der Laan

Reddit zorgt voor grote winsten. Behalve bij mij!

Het aandeel 'GameStop' is begin dit jaar al meer dan 700% gestegen terwijl het bedrijf al langere tijd in economisch zwaar weer verkeerde. Wil je weten hoe deze stijging mogelijk is en wat het voor effect heeft gehad op mijn aandelenportefeuille? Je leest het in onderstaande blog.


De laatste dagen zijn er meerder aandelen zoals vele beleggers zouden zeggen 'to the moon' gegaan. De enorme rendementen die zijn behaald zijn niet te danken aan uitstekende bedrijfsvoering maar aan een legioen van kleine investeerders die een grote groep short-sellers wilde aanpakken. De groep investeerders uit de groep 'Wallstreetbets' op Reddit wilden gezamenlijk ervoor zorgen dat de short-sellers gedwongen werden om hun aandelen veel duurder terug te kopen. Een van de slachtoffers van deze en andere vergelijkbare 'short squeezes', het hedgefonds Melvin Capital, moest om uit de problemen te blijven voor 2,75 miljard USD aankloppen bij andere hedgefondsen.


Uiteraard wilde ikzelf ook een graantje meepikken, alleen de vraag die bij mij naar boven kwam is: moet je wel in een rijdende trein willen instappen? Er is mij namelijk altijd geleerd dat je dat zeker niet moet doen. En al helemaal niet gezien het feit dat de betreffende aandelen al flink waren gestegen. Ik besloot uiteindelijk om op safe te spelen en geen actie te ondernemen. Totdat even later berichten voorbijkwamen in de 'Wallstreetbets-groep' op Reddit over een mogelijke focusverlegging naar Nokia. Dit was eerste hands informatie en ik was er als één van de eerste bij. Dit was een gouden kans die ik moest benutten. Zonder er verder over na te denken besloot ik om mijn Nokia aandelen flink uit te breiden, want zeg nou eerlijk Nokia is een goed bedrijf met veel potentie. Dit kon alleen maar goed gaan, of toch niet?


Het ging niet helemaal zoals gepland. Na het lezen van de berichten kocht ik mijn aandelen via de Finse beurs. Dit deed ik omdat ik mijn aandelen graag in euro's heb want met de dollar weet je het nooit. Dit bleek achteraf een grote fout te zijn, want na het sluiten van de Finse beurs steeg het aandeel hard, maar liefst met 58%. En omdat de Finse beurs was gesloten had ik geen mogelijkheid om mijn winst te nemen. Verder kwam ik de volgende dag erachter dat de grote Wall Street jongens bepaalde aandelen, waaronder Nokia, tijdelijk wilde stopzetten om zo beursmanipulatie tegen te gaan. Al snel volgde de één na de andere broker en konden mensen alleen nog maar verkopen. Wij als Reddit hooligans hielden even stand maar al gauw begonnen mensen te verkopen en zakte de koers snel. Eindresultaat: een rode dag met een verlies van 1300 euro. Ga ik nu verkopen? Nee dat zeker niet. Nokia is een goed bedrijf en hierdoor verwacht ik mijn verlies snel goed te maken.


Als laatste wil ik zeggen dat ik mij er bewust van ben dat de beurs op deze manier van handelen wordt gemanipuleerd maar dit wordt als je het mij vraagt elke dag gedaan. Alleen is het blijkbaar erger als miljoenen kleine investeerders dat doen, dan wanneer de grote jongens het doen.