• Maikel van der Laan

Wat is het beste moment om te beginnen met beleggen?


Veel mensen willen beginnen met beleggen maar weten alleen niet goed wanneer ze moeten beginnen. En dit is ook logisch want je wilt immers niet je geld zien verdampen tijdens de eerstvolgende aandelencrash. Alleen de aandelenmarkt is niet te timen, zelfs grote belegginshelden als Warren Buffet kunnen dit niet.

Als ik toch antwoord zou moeten geven dan zou ik het volgende tegen je willen zeggen: koop vandaag nog je eerste aandeel en ga beginnen met beleggen (ongeacht de huidige koers). In deze blog ga ik je aan de hand van een voorbeeld inzicht geven en hopelijk zelfs overtuigen om te starten met beleggen.


In de zomer van 1971 besluiten de vriendinnen Rosie, Lucy en Zara om te starten met beleggen. Ze hebben gezamenlijk het besluit genomen om elke maand €200,- van hun inkomen te investeren in de S&P 500 index fonds. Ze verkopen de aangekochte aandelen niet en investeren de ontvangen dividenden steeds opnieuw in de index fonds.

Ze hebben alle drie een andere denkwijze betreft het aankopen van hun aandelen. Rosie en Lucy zijn zich heel bewust van het feit dat de aandelenmarkt volantiel kan zijn en willen de aandelencrashes ontwijken terwijl Zara zich geen zorgen maakt en steeds maandelijks aankoopt. Rosie, Lucy en Zara hebben in 41 jaar tijd de onderstaande aandelencrashes meegemaakt.

Rosie, zo blijkt, heeft by far de slechtste markttiming ter wereld. Ze spaarde haar €200,- per maand op een spaarrekening en kreeg hierop 3% rente. Ze heeft maar liefst 8 jaar gespaard om vervolgens haar geld in te zetten op de absolute marktpiek in 1987, net voor Black Tuesday en dat resulteerde in een verlies van 33%. Echter heeft ze nooit verkocht en begon opnieuw met sparen, om vervolgens haar geld bij elke crash op het meest slechte moment in te zetten. Met de zeer slechte timing van Rosie deed ze het nog steeds niet echt slecht. Haar €99.000,- die ze de afgelopen 41 jaar heeft gespaard en heeft geïnvesteerd is nu €773.360,- waard. Dit komt omdat ze haar aandelen nooit heeft verkocht en dat haar aandelen telkens herstelde van de crashes en dat heeft geresulteerd in een mooi bedrag.

Lucy haar timing was iets beter dan die van Rosie. Ze spaarde ook haar geld op een spaarrekening die 3% rente verdiende, maar voorspelde correct de exacte bodem van elk van de afgelopen vijf crashes en investeerde al haar gespaarde geld op die dagen. Eenmaal geïnvesteerd, hield ze ook haar aandelen vast terwijl ze spaarde voor de volgende beurscrash. Uiteindelijk werd Lucy beloond voor het perfect timen van de markt. Haar spaargeld van €99.000,- is vandaag de dag gegroeid tot een geldbedrag van €1.123.573,-. Dit is zeker een verbetering ten opzichte van Rosie, alleen wat opvallend te noemen is dat het verschil van winst slechts 45% is tussen het best en slechts aankoopmoment.


Zara wilde er niet te veel naar omkijken en hield zich niet bezig met de aandelenmarkt. Het enige wat Zara deed is elke maand op dezelfde dag €200,- investeren in de S&P 500 indexfonds ongeacht de koers. 41 jaar later heeft Zara een aandelenportefeuille opgebouwd t.w.v. €1.620.709,-.

Resumerend

  • Gespaard/ geïnvesteerd bedrag: €99.000,-

  • Belegging: S&P 500-indexfonds

  • Rosie (slechtste timing ter wereld): 773.360,-

  • Lucy (beste timing ter wereld): €1.123.573,-

  • Zara (investeert maandelijks ongeacht de koers): €1.620.709,-

Rosie, Lucy en Zara zijn natuurlijk niet echt. Niemand kan de markt voorspellen. Maar deze cijfers zijn reëel, gebaseerd op het exacte rendement van een S&P 500-indexfonds en een spaarrekening van 3% over de afgelopen 41 jaar. Dus als je je zorgen maakt dat de huidige markt te hoog is en je wilt wachten op een beurscrash om vervolgens je geld in te zetten. Bedenk dan of je net zo goed bent in het voorspellen van de markt als Lucy, die tot de dag van vandaag precies wist wanneer ze moest investeren. En zelfs als je zo goed bent als Lucy in het voorspellen van de markt bedenk dan dat de strategie van Zara vele malen beter heeft uitgepakt doordat ze consistent heeft geïnvesteerd. Time in the market beats timing the market!